Skontaktuj się z nami

Tel: +48 602 653 500

E-mail: agro_test@vp.pl


Formularz online

Schorzenia racic u krów

Korekcja Racic w Polsce, Cena korekcji racic, poskrom dla bydła

Schorzenia racic u krów

Umiejętność identyfikacji problemów zdrowotnych bydła oraz właściwa profilaktyka, w znacznym stopniu, umożliwiają ograniczenie potencjalnych strat finansowych. Schorzenia racic u krów, bezpośrednio przyczyniają się do zmniejszenia produkcji mleka oraz problemów z rozrodem. Fundamentem dbałości o dobro stada jest zapewnienie odpowiednich warunków, pełnowartościowej paszy oraz regularne przeprowadzanie zabiegu korekcji racic.

Najczęstsze schorzenia racic oraz przyczyny chorób

Choroby dotykające tę część ciała krowy, wskazywane są jako jedne z najczęstszych powodów, konieczności przedwczesnego brakowania. Chcąc zachować dobrą kondycję stada, nie można bagatelizować żadnych objawów, gdyż nawet pozornie niewinne schorzenie, może prowadzić do groźnych powikłań.

Zespół Rusterholza

Zespół Rusterholza, zwany również wrzodem podeszwy to częsta przypadłość, która uważana jest za jedno z najgroźniejszych schorzeń. Dolegliwość obejmuje tworzywo i podeszwę rogową, między którymi rozwija się stan zapalny, nieleczony wrzód może skutkować zmniejszeniem ilości produkowanego mleka, problemami z rozrodem, a nawet koniecznością amputacji kończyny. Zespół Rusterholza może zostać zidentyfikowany na podstawie gąbczastej konsystencji rogu, której towarzyszy żółte zabarwienie. Przyczyn schorzenia, należy upatrywać m.in. w:

  • Kwasicy żwacza – spowodowanej najczęściej nadmiarem łatwo fermentujących węglowodanów,
  • uszkodzeniach mechanicznych racicy,
  • przeroście racicy – będącej efektem zaniechania korekcji racic,
  • podłożu, po którym poruszają się zwierzęta,
  • dużych dystansach pokonywanych przez stado,
  • uszkodzeniu struktur wewnątrz racicy.

Zanokcica

Przypadłość spowodowana bakteriami beztlenowymi skutkuje zapaleniem tkanek zlokalizowanych przy szparze międzyraciowej. Od momentu zainfekowania bydła do pojawienia się pierwszych objawów, mija zazwyczaj 7 dni. Zanokcice najłatwiej rozpoznać po zmianach ropnych i martwicy tkanek w miejscu docelowym, przypadłość już we wczesnym stadium, skutkuje spadkiem produkcji mleka, ponadto zapalenie może objąć również sąsiednie tkanki. Wystąpienie infekcji, poprzedzone jest uszkodzeniem mechanicznym, które otwiera drogę dla drobnoustrojów.

Gnicie rogu

Choroba dotyczy najczęściej rogu opuszek, natomiast może objąć również róg podeszwowy. U zwierząt, dotkniętych tym schorzeniem, pojawiają się ubytki na rogu, które mogą sięgać, aż do tworzywa. Procesy gnilne w największym stopniu, dotykają zniekształconych racic, a efektem powikłania może być martwica tworzywa. Do częstotliwości występowania schorzenia, przyczyniają się niedostateczne warunki higieniczne, w postaci wilgoci i zalegających zanieczyszczeń. Gnicie rogu atakuje zwierzęta najczęściej zimą, ze względu na sprzyjające warunki klimatyczne.

Choroba linii białej

Obszar dotknięty chorobą, linia biała, zlokalizowany jest w miejscu połączenia podeszwy i ściany bocznej racicy – które w wyniku choroby, zaczynają się rozwarstwiać. Przypadłość może skutkować zaatakowaniem tworzywa, co prowadzi do przyspieszenia procesu rozwarstwienia, zmian ropnych i obfitego krwawienia. Chorobę można rozpoznać we wczesnym stadium, pierwszym sygnałem są czerwone bruzdy, pojawiające się wzdłuż białej linii. Podobnie jak w przypadku gnicia rogu, przypadłość może wystąpić w wyniku niehigienicznych warunków.

Ochwat

Nieinfekcyjne rozlane zapalenie tworzywa racicowego obejmuje najczęściej przednie kończyny. Choroba spowodowana podawaniem pasz zepsutych lub wysokoenergetycznych, skutkuje obrzękiem tworzywa. Nieleczony ochwat prowadzi do deformacji racic oraz groźnych powikłań, m.in. przebicie podeszwy przez kość racicową.

Odpowiednia profilaktyka 

Najważniejsze aspekty profilaktyki, które zminimalizują częstotliwość występowania schorzeń, to:

  • zapewnienie odpowiednich i higienicznych warunków bytowych,
  • zapewnienie paszy bogatej w związki mineralne, biotynę oraz witaminy,
  • częsta dezynfekcja i korekcja racic,
  • odpowiednia selekcja krów, ze względu na skłonności genetyczne.

Regularna korekcja racic – integralna część profilaktyki

Korekcja racic to zabieg, przeprowadzany w celu zapewnienia właściwego rozkładu masy ciała bydła. Usunięciu nadmiaru rogu racicowego, umożliwia przywrócenie prawidłowej formy puszki racicowej. Deformacje racic, wynikają z podłoża, po którym przemieszczają się zwierzęta, powierzchnia betonowa sprzyja ścieraniu części zewnętrznych rogu, równocześnie aktywizując rozrost innych jego części. Zabieg jest konieczny w celu zachowania dobrej kondycji kończyn zwierząt, nadmierne obciążenie jednej części racicy, prowadzi do kulawizny. Zbagatelizowanie urazów kończyn, może być opłakane w skutkach, spadek mleczności, krów dotkniętych kulawizną sięga nawet 80%, ponadto prowadzi do wielu groźnych powikłań. Korekcja racic powinna być przeprowadzana dwa razy w roku, dodatkowe zabiegi mogą być wymagane, natomiast uzależnione są od indywidualnych obserwacji właściciela stada. Wszystkie zabiegi korekcji są przeprowadzane z użyciem specjalistycznych narzędzi oraz z uwzględnieniem czynników, takich jak:

  • warunki środowiskowe,
  • wada postawy krowy,
  • przebyte oraz nawracające choroby.

Pamiętajcie, że nasza firma zajmuje się kompleksowym przeprowadzaniem dekornizacji i korekcji racic u bydła w całej Polsce.

Give a Reply